четвртак, 25. октобар 2012.

Antologija Moj poljski pesnički XX vek Biserke RajčićDragi prijatelji,

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo o izlasku antologije Moj poljski pesnički XX vek Biserke Rajčić povodom 50 godina prevodilačkog rada.

Biserka Rajčić je rođena 1940. godine u Jelašnici kod Zaječara. Završila je studije slavistike (grupa za istočne i zapadne slovenske jezike i književnosti) na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta.  Živi u Beogradu. Pisanjem i prevođenjem bavi se od poslednjih godina studija slavistike, tj. od 1962. godine do danas. Pored književnosti (svi žanrovi) bavi se pozorištem, likovnom umetnošću, filmom, filozofijom, estetikom, politikologijom, istoriografijom, pitanjima vere i crkve slovenskih naroda, najviše Poljskom. 

Antologija Moj poljski pesnički XX vek obuhvata 110 godina poljske poezije. U nju je ušao veliki broj pesnika rođenih na razmeđu XIX i XX veka, simbolisti ili pripadnici Mlade Poljske, zatim brojni pripadnici međuratne avangarde, kao i pesnici koji su pisali na jidišu i koji su tek nedavno prevedeni na poljski, pesnikinje najrazličitijih generacija, od kojih su neke feministkinje a neke nisu, pesnici rođeni 60-ih, 70-ih i 80-ih godina. Tu su naravno i nobelovci Česlav Miloš i Vislava Šimborska, koji su u ovom izboru zastupljeni sa nešto više pesama u odnosu na druge autore.

Ovu antologiju, deo naše tt edicije za svetsku književnost, moći ćete da kupite na štandu Trećeg Trga na Sajmu knjiga. Biserka Rajčić biće naša gošća na štandu br. 1412 u hali 1, desno od info pulta, danas u 12h i u petak 26. oktobra u 18h. Kasnije, u 22h 26. oktobra predstavićemo vam antologiju Moj poljski pesnički XX vek u španskom baru Casa Garcia na Zelenom vencu, Kraljevića Marka 19, u okviru programa off sajam. Takođe, do kraja sajamske nedelje u španskom baru Casa Garcia možete kupiti naša izdanja sa specijalnim popustima.

Dobro došli!

Vaš Treći Trg

Нема коментара: