уторак, 22. мај 2012.

ČEŠKAONICA, književno-filmski program, četvrtak 24.5.2012.


Dragi prijatelji.

Pozivamo Vas na drugu po redu Češkaonicu, književni program koji zajednički organizuju Kafić Staro Mesto i izdavačka kuća Treći Trg. 

ČEŠKAONICA 2
Četvrtak 24.05.2012. u 19.30h
Kafić Staro Mesto
Rige od Fere 15, Dorćol
Beograd


Ovog puta, naši gosti su češki pisac Karel Rada, koji će predstaviti svoju knjigu Momci, gde ste? (2011. Dauphin) i Milena Dolečkova koja će čitati poeziju prerano preminule češke pesnikinje Ivete Marie Pokorne.

Odlomci iz knjige će, zahvaljujući Katedri Bohemistike Filološkog fakulteta u Beogradu, imati prevod na srpski jezik.

O knjizi:
Češka izdavačka kuća Dauphin izdala je 2011. godine roman prozaika Karela Rade pod nazivom Momci, gde ste? (Kluci, gde jste?). To je četvrto po redu prozno delo ovog pisca, scenariste i muzičara. Upravo je ova treća profesija - dugogodišnji rad autora u punk-rock grupi Haj hou -  bila u velikoj meri inspiracija za roman. To je ispovest jedne generacije na prelomu dva politička režima uokvirena doživljajima rock grupe. Junak romana odrasta u periodu normalizacije (period u Čehoslovačkoj posle invazije sovjetske vojske 1968) , životno i stvaralački sazreva u kulisama policijske države u čiji pad polaže velike nade. Neprestano se ruše i ponovo dižu iz pepela njegovi ideali. To je u suštini uvek ista priča o ljubavi, izdaji, neverstvu, rađanju, razvodu i smrti. Na pitanje da li naši životi treba da budu izuzetni da bismo o njima mogli da govorimo, autor odgovara u svom romanu: Svaki život je izuzetan. Uvek isti i uvek drugačiji. Svaka generacija želi da svoje „banalne“ doživljaje prepriča na svoj način. U ovom proznom eksperimentu čuje se ritam pank grupe kao simbol večnog revolta uz gomilu drugih smernica iz pop kulture koje služe ovoj generaciji na prelomu dva politička sistema kao znak za raspoznavanje. Ovaj tekst je prvobitno nastao iz filmske priče. „Kada jednom oslobodiš duha iz lampe teško ćeš ga vratiti nazad“, kaže junak romana, što važi kako za sadržaj tako i za formu ovog generacijskog romana.

1 коментар:

Bubice је рекао...

[url=http://www.tavan.rs] internet knjizara [/url]