уторак, 25. октобар 2011.

Žoao Maimona, gost sajma knjiga, na štandu Trećeg Trga, 26. i 28. oktobra


ŽOAO MAIMONA (1955) rođen je 8. oktobra 1955. u Kibokolu (Makela do Zombo). Studirao je humanističke nauke u Leopoldvilu. Godine 1978. nastanio se u pokrajini Uambo gde je završio studije veterinarske medicine. Specijalizirao medicinsku virusologiju i epidemiologiju životinja na Pasterovom institutu u Parizu i na Nacionalnoj veterinarskoj školi Alfort (Francuska).

Žoao Maimona je narodni poslanik i član Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, a između 1991. i 1993, obavljao je funkciju direktora Instituta za veterinarska istraživanja. Trenutno je asistent na Univerzitetu Agoštinjo Neto. Jedan je od osnivača Mlade brigade književnosti Uamba.

Žoao Maimona je član Saveza pisaca Angole. Godine 1984. osvojio je nagradu Sveta nada za knjigu poezije Trajectória Obliterada (Izbrisana putanja). Godine 1987. osvojio je bronzanu medalju na međunarodnom takmičenju poezije, u organizaciji Akademije brazilske književnosti, u gradu Rio de Žaneiro. Sarađuje sa domaćim i stranim listovima.

Neka od objavljenih dela: Trajectória Obliterada (Izbrisana putanja, poezija, 1985); Diálogo com a Peripécia (Razgovori sa Peripetijom, drama, 1987); Festa de Monarquia (Proslava Monarhije, poezija, 2001), te i upravo kod nas prevedena drama As Colheitas do Senhor Governador (Žetve gospodina guvernera, 2010).

Prevedene knjige:

Нема коментара: