уторак, 21. децембар 2010.

RAZGOVORI NA PALUBI: utorak 21. 12. 2010. od 19h





Pozivamo vas na književnu tribinu UK "Parobrod" RAZGOVORI NA PALUBI:

Razgovor o portugalskom piscu Gonsalu M. Tavarešu sa osnivačima Udruženja prijatelja luzofonije (UPL) i izvođenje predstave

"AS TRÊS PESSOAS OU O SR. VALÉRY DIZIA
"

("TRI OSOBE ILI KAKO JE GOVORIO GOSPODIN VALERI")

Po motivima dela Gonsala M. Tavareša O Sr. Valéry


Tekst i režija: Žoana Kamara


Igraju: Anja Ćalić, Ana Đorđević i Ana Lukić

U razgovoru učestvuju: Bojana Adamović, Jelena Ristović i Andre Kunja (Institut Kamoeš)


Moderator: Dejan Matić

Utorak 21. decembar 2010, u 19 časova,
UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a

Ulaz slobodan

Udruženje prijatelja luzofonije (UPL) okuplja zaljubljenike u portugalski jezik i kulture luzofonih zemalja. U okviru udruženja deluje amaterska pozorišta trupa Teatro da Cidade Branca (Pozorište belog grada), osnovana 2008. godine pri katedri za Iberijske studije Filološkog fakulteta u Beogradu. Trupa je do sada realizovala dve predstave:As três pessoas ou o Sr. Valéry dizia (2008), Poca terra-tanta terra (2009).


U okviru tribine UK Parobrod “Razgovori na palubi” biće predstavljen književni opus portugalskog pisca Gonsala M. Tavareša i izvedena predstava As três pessoas ou o Sr. Valéry dizia (Tri osobe ili kako je govorio gospodin Valeri), po motivima dela O senhor Valéry (Gospodin Valeri) ovog autora, u režiji Žoane Kamare, lektorke Instituta Kamoeš. Predstavu izvode: Anja Ćalić, Ana Đorđević, Ana Lukić.


---

GONSALO M. TAVAREŠ (1970, Luanda) je mladi portugalski pesnik i pisac čiji je rad nagrađivan najprestižnijim nacionalnim književnim nagradama. Njegova dela objavljena su u nekoliko stranih antologija proze i poezije, a romani su mu prevedeni na deset jezika. Na srpskom jeziku objavljen je roman Jerusalim (prevod Jasmina Nešković, Treći Trg, Beograd, 2009).


Jerusalim je jedna velika knjiga koja pripada velikoj zapadnoj literaturi. Gonsalo M. Tavareš nema pravo tako dobro da piše sa svega 35 godina: dođe mi da ga izudaram!
Žoze Saramago
(iz govora prilikom dodele nagrade romanu Jerusalim)

-



U romanu Jerusalim, kojim je stekao atribut „portugalskog Kafke”, Gonsalo M. Tavareš nastoji da odgovori na jedno od ključnih i najstarijih pitanja filozofije – pitanje o poreklu i ulozi zla u svetu. Po Tavarešu, zlo je jedna od osnovnih pokretačkih sila koja uspostavlja dinamiku Istorije, a čovek je sudbinski predodređen da namerno ili nesvesno bude izvršilac zla ili njegova žrtva.
Naslov Jerusalim i smeštanje radnje u neki neimenovani grad i neodređeno istorijsko vreme, naglašavaju univerzalni karakter piščeve poruke i potkrepljuju njegovo uverenje u tezu „o večnom ponavljanju istog”, a složeni odnosi među junacima neobičnih imena i nepredvidivi zapleti i raspleti, čine da se ova opora i uzbudljiva pripovest prati bez daha, u napetom iščekivanju neizvesnog kraja.
Jasmina Nešković

Нема коментара: