уторак, 21. децембар 2010.

MOJ TRG: Za šankom - Petar Grujičić, knjiga Beovavilon


MOJ TRG: ZA ŠANKOM
tribinski program trećeg trga za šankom španskog bara Casa Garcia svakog četvrtog četvrtka u mesecu:
Pisac + Knjiga + Gost + Muzika + Piće + Šank + Mačka Džindžer...


Pisac: Petar Grujičić
Knjiga: BEOVAVILON (roman, nagrada"Miroslav Dereta", izdavač: Dereta, Beograd, 2010)
Piće: vino (preporuka pisca!)

www.trgnise.blogspot.com

urednik tribine: Dejan Matić
pokrovitelj: Sekretarijat za kulturu Beograda
prijatelj: Casa Garcia bar español

dizajn: Dragana Nikolić

---

Petar Grujičić rođen je 31. oktobra 1967. u Beogradu. Diplomirao dramaturgiju na beogradskom FDU, kao i jugoslovensku i opštu književnost na Filološkom fakultetu. Na istom fakultetu magistrirao 1998, i doktorirao 2008. godine. Napisao više pozorišnih drama, od kojih su izvođene Fiškal galantom (1994), Pucnji na Terazijama (1996), Tekelija (2004). Dobitnik je Sterijine nagrade za dramski tekst 1995. godine.

Objavio je roman Barbarogenije, čovek koji ne umire (Book & Marso, 2002) i monografsku studiju Tamni junak - postupci idealizacije Marka Kraljevića (Tia Janus, 2010). Napisao scenario za film Pun mesec nad Beogradom, u režiji Dragana Kresoje, 1993. godine. Bio pozorišni kritičar na Radiju B92 1990-1999. godine.

---

NAGRADA MIROSLAV DERETA ZA NAJBOLJI NEOBJALjENI ROMAN 2010.

Beograđani, rođeni ili povratnici, prolaznici ili putnici namernici, prisutni u urbanoj klisuri Knez Mihailove ulice, tog su se dana uplašeno sklanjali s puta čoveku koji je jurio, mašući nožem za seckanje girosa; tamo negde na rubu grada mlada policajka koja očekuje ispunjenje sna i odlazak u Ameriku, u divljem je trku za odbeglom prostitutkom ili nedostižno zaljubljenom devojkom, a u avionu koji tek što nije sleteo mladić se vraća u svoj rodni grad, da bi dao kreativni doprinos novoj modnoj liniji u svetu glamura i upoznao čoveka koji svojoj verenici za rođendan poklanja plastičnu operaciju grudi i sve to dok dole pri obalama reka tamni lepak plićaka drži neploveće splavove u prividnom mirovanju, upravo iznad ovog osinjaka zvanog BEOVAVILON.

Preuzeto sa:

http://www.dereta.rs/

Нема коментара: