понедељак, 11. април 2011.

Predstavljanje knjige MOCART - ZLOČIN MARIJE TEREZIJE Kolje Mićevića


Pozivamo Vas u utorak 12. aprila u 12 sati u Klub – knjižaru – galeriju Glasnik (Kneza Miloša 16, Beograd), na predstavljanje prve knjige iz nove Glasnikove edicije En musica autora Kolje Mićevića

MOCART – ZLOČIN MARIJE TEREZIJE

i muzički hepening „Peva s nakovnjima“.

Tačno u podne otvoriće se proces Mariji Tereziji za dugo skrivan zločin. Kolja Mićević pronašao je dokumenta i povezao činjenice koje otkrivaju misterioznu propast i smrt muzičkog genija. Dokazi su vekovima skrivani, a nevini optuživani. Lažni mit se širio do danas, kako bi stvarni krivci ostali nekažnjeni.

Iako su stručnjaci za Mocarta odavno utvrdili da Antonio Salijeri nije imao nameru da otruje, niti je otrovao Mocarta, ipak je ostalo zagonetno pitanje zašto je stvorena ta legenda da je jedan kao manje nadaren umetnik, Salijeri, otrovao genijalnog Mocarta. Kolja Mićević odgovara na to pitanje knjigom MOCART, ZLOČIN MARIJE TEREZIJE polazeći od jednog pisma kojim je austrijska carica zabranila svome sinu Ferdinandu da uzme četrnaestogodišnjeg Mocarta za svog dvorskog kompozitora! Mićević, minucioznom analizom događaja koji su doveli do jedne takve zabrane, razotkriva tragične posledice koje je to pismo prouzrokovalo u Mocartovom životu.

Нема коментара: