четвртак, 06. јануар 2011.

Nagrada za poeziju Trećeg TrgaU okviru mini off sajma Trećeg Trga u bifeu „Ventil“, Kapetan Mišina 14, u ponedeljak 3. januara ove godine prvu put dodeljena nova nagrada za poeziju.

Cilj ovog priznanja je da istakne doprinos pojedinih pesnika koji svojim individualnim talentom, stvaralačkom zrelošću i autentičnim pristupom poeziji značajno učestvuju u formiranju onoga što se obično naziva „pesnička scena“.

Ova nagrada za poeziju nezavisna je od državnih institucija kulture, npr. Ministarstva kulture ili udruženja književnika, budžetskih ustanova, izdavačkih i drugih lobija i sl.

Osnivač nagrade za poeziju je Treći Trg.

Ova nagrada za poeziju nema naziv.

Žiri nagrade za poeziju sastavljen je od urednika i saradnika Trećeg Trga.

Nagradni fond nagrade za poeziju je po jedna novčanica Narodne banke Srbije sa likom Vuka Karadžića i Njegoša, dakle 30 dinara, jedna knjiga poezije u izdanju Trećeg Trga, ove godine knjiga „Klupe nenagrađenih“ Duška Novakovića, i jedno piće od uprave bifea „Ventil“.

Laureati nagrade za poeziju za 2009. i 2010. godinu su pesnici:
Petar Matović, za knjigu „Koferi Džima Džarmuša“, i
Nikola Živanović, za knjigu „Astapovo“.

Žiri smatra da su navedene zbirke opravano dobile veliki broj pohvala, istaknute kao možda i najznačajnije zbirke u pomenutim godinama, pobrale velike aplauze a pesnici bivali značajno potapšani po ramenu, ali su nekako nagrade za njih izostale. Nezavisna nagrada za poeziju dodeljuje se za značajne knjige pesama na srpskom jeziku.Izjave laureata povodom nagrade

Petar Matović:
“Radost je tim veća što Koferima Džima Džarmuša odlazi prvo priznanje novoustanovljene nagrade! Hrabrost je danas pokrenuti novu književnu nagradu naročito uzimajući u obzir činjenicu koliko ih već ima /previše!/, a mali je broj onih čiji kredibilitet nije ozbiljno uzdrman. Originalna koncepcija (Nagrada se dodeljuje kad se ukaže potreba, kako ističe Milan Dobričić) govori o tome koliko je ovaj poduhvat uvremenjen jer ističe bitan momenat prevrednovanja kritičke recepcije tekuće pesničke produkcije i samim tim može ovoj nagradi obezbediti posebnost, kvalitet i trajnost!”

Nikola Živanović:
“Nagrade su uputstva čitaocima. Za pisca nagrada ne bi trebalo da ima značaj, osim onog nužnog - finansijskog. Treba da se koliko toliko potrudi da je dobije (da knjigu pošalje na konkurs) i to je sve. Može se naknadno i pobuniti protivneke neopravdano nagrađene knjige, ali to je uzaludan posao. Za pisca je važno da zna šta radi i da to radi onako kako želi. Gore je dobiti nagradu za lošu knjigu nego ne dobiti je za dobru. Onda i naredna bude loša, a ovako naredna bude bolja (ako čovek drži do svog i nastavi da radi ono što je radio a ne počne da se prilagođava privremenim poetikama).”

Нема коментара: