понедељак, 19. април 2010.

Predstavljanje knjige Dragana Radovančevića GLAGOL INTIMNOSTI

PREDSTAVLJANJE KNJIGE

DRAGANA RADOVANČEVIĆA
GLAGOL INTIMNOSTI
(KOV, 2009, Vršac)

Utorak, 20. april u 20h,
Dom omladine, Makedonska 22 (sala na 1. spratu), Beograd

O knjizi govore:
Divna Vuksanović, filozof estetičar,
Saša Radojičić, pesnik i književni kriticar,
Nenad Daković i
autor

Klavirske minijature na japanskom klavikordu izvešće Dragana Nešić, diplomirani profesor orgulja.


---

Pitaju me za sudbinu poezije. Još češće oni koji poeziju niti su čitali, niti će čitati. "Poezija je postala nebitna", odgovaram im, "onoliko koliko je i ljudski život danas nebitan. Ujutru otvorim web site sa vešću: "U podne pogubljenje dva Iranca zbog učešća u demostracijama". Popodne kliknem "refresh", nove vesti, niko ni reči o najavljenom spektaklu. Valjda su ih i likvidirali, al' šta tu ima previše da se prepričava. Staće to u neki godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava. Teraj dalje!"

"U jednoj TV emisiji, anketa od pet-šest pitanja. U istoj ravni slede pitanja: "Sloboda za anarhiste - da, ili ne?", pa "Brazilska depilacija - da, ili ne?". Lišiti slobode, ili se lišiti dlačica na onom mestu... Kad malo bolje razmisliš, dlačice možda i pretegnu".

"Eto", pitam svoje sagovornike kad im to iznesem, "da li vam je sad jasnije kako vidim poeziju i njeno mesto u svetu? Da li vam je sad jasnije kome i zašto pišem?"

Raziđemo se, najčešće, u prijateljskom nesporazumu.

(Dragan Radovančević)

---

Dragan Radovančević biće učesnik 4. beogradskog festivala poezije i knjige "Trgni se! Poezija!" od 15. do 21. maja 2010.

Нема коментара: